polish version english version

Dariusz Pietrzykowski - recenzje 2000 - 2002

Recenzje 2000

Na uwagę zasługiwał śpiewający gościnnie partię Tamina Dariusz Pietrzykowski - solista Opery Bydgoskiej. Artysta znany nam już z udanych kreacji (Don Ottavia w Don Giovannim czy Ernesta w Don Pasquale) i tym razem popisał się ładnym lirycznym głosem (choć przydałoby się jak dla nas, trochę więcej męskiego brzmienia) i starannością w interpretacji roli. Był sto razy lepszy od oglądanego przez nas w grudniu w tej partii koreańskiego tenora Gabriela Hwanga.
IV - VI 2000 Biuletyn Ogólnopolskiego Klubu Miłośników Opery "TRUBADUR" Monika i Dorota Pulik
Artystka dysponująca głosem o olbrzymich możliwościach interpretacyjnych potrafiła dostosować go do potrzeb Mozartowskiej faktury zadziwiając nieskazitelnością intonacji oraz pięknem mistrzowsko prowadzonej kantyleny. To samo można powiedzieć o jej partnerze - Taminie, którego partię realizował gościnnie u nas występujący bydgoski tenor - Dariusz Pietrzykowski. Ta para artystów tworzyła niezwykle konsekwentny pod względem stylistycznym i wokalnym duet.
16.04.2000 RADIO ŁÓDŹ Krystyna Pietranek (premiera Czarodziejskiego Fletu)
Na uwagę zasługuje Dariusz Pietrzykowski, występujący gościnnie w roli Tamina solista Opery Bydgoskiej. Wyrazisty głos, staranna interpretacja partii roli.
17.04.2000 EXPRESS ILUSTROWANY - Cukierkowy flet 'Premiera w Teatrze Wielkim' - Renata Sas
W roli młodego księcia Tamina wystąpił gościnnie Dariusz Pietrzykowski, który sugestywnie i szlachetnie "wyśpiewał" swojego bohatera.
18.04.2000 GAZETA WYBORCZA - Opera od kuchni - Aleksandra Bęben
...a także Dariusz Pietrzykowski (Tamino) - niestety - nadal tylko gościnnie pojawiający się na łódzkiej scenie operowej.
18.04.2000 TRYBUNA ŁÓDZKA - "Flet" z demobilu - Anna Iżykowska-Mironowicz
Bez zarzutu w partii Tamina zaprezentował się Dariusz Pietrzykowski. Śpiewał jak Woś i Rezner, z doskonałym wyczuciem mozartowskiego stylu, jednak zdecydowanie odstawał jako aktor.
17.04.2000 WIADOMOŚCI DNIA - Żelaznym fletem po uszach - Michał Lenarciński
...dobrze wypadła także dwójka zakochanych bohaterów: Pamina - Katarzyna Nowak oraz Tamino - Dariusz Pietrzykowski.
21.04.2000 ZIELONA GAZETA Czarodziejski flet
Na pierwszym miejscu wymieniłbym dwie kracje męskie: tenorową, śpiewającego gościnnie Dariusza Pietrzykowskiego (Tamino) oraz barytonową Andrzeja Niemierowicza (Papageno).
czerwiec 2000 KALEJDOSKOP - "Czarodziejski" lecz nie oczarowujący - Janusz Janyst

Recenzje 2001

Na wysokości zadania - niełatwego - stanął także Dariusz Pietrzykowski w roli zakochanego wieśniaka Nemorina, partnerując pięknej Adinie, czyli Gwendolyn Bradley.
30.05.2001 GAZETA ŁÓDZKA - Miłość destylowana - Aleksandra Bęben
Oraz znakomitą interpretacją partii Tamina, którą zawdzięczaliśmy Dariuszowi Pietrzykowskiemu.
01.06.2001 DZIENNIK ŁÓDZKI / WIADOMOŚCI DNIA Pojedynek dwóch sopranów - Michał Lenarciński
Do pary głównych bohaterów dołączyli też: Dariusz Pietrzykowski (bardzo dobry Ismaelle) i Jolanta Bibel (Fenena).
30.11.2001 DZIENNIK ŁÓDZKI - Nabucco zwycięzca - Michał Lenarciński

Recenzje 2002

Pozostali wykonawcy nie przyćmili premierowej obsady, z wyjątkiem Dariusza Pietrzykowskiego, który był bardziej interesujący niż Adam Zdunikowski w roli Fentona (szczególnie piękne było wykonanie Dal labbro il canto estasiato).
I - III 2002 TRUBADUR - Pismo Ogólnopolskiego Klubu Miłośniklów Opery numer 1 (22)
Panowie dostojni i zabawni: Andrzej Niemierowicz, Dariusz Pietrzykowski, Andrzej Malinowski, Marcin Ciechowicz, Borys Ławreniw sprawili, że z zaciekawieniem śledziliśmy bieg scenicznych wydarzeń.
18.02.2002 PREMIERA Z EXPRESSEM Wyśmienity Falstaff!
Młody tenor Dariusz Pietrzykowski zaprezentował bardzo ładny liryczny głos w partii Fentona.
09.02.2002 OPERA Jubileusz łódzkiego Teatru i polscy wykonawcy Falstaffa - Józef Kański
Akuratnym Damazym był Dariusz Pietrzykowski.
02.07.2002 DZIENNIK POLSKI Opera w plenerze. "Straszny dwór" na dziedzińcu niepołomickiego zamku. - Anna Woźniakowska
Świetnie śpiewali Piotr Nowacki (Zbigniew), Krzysztof Bednarek (Stefan), Adam Kruszewski (Miecznik) i Dariusz Pietrzykowski (Damazy).
01.07.2002 GAZETA WYBORCZA Myzyka z dodatkami. Zamek w Niepołomicach. &Straszny dwór& Joanna Targoń
Dariusz Pietrzykowski stworzył ciekawą, przede wszystkim wokalnie, postać Damazego.
04.08.2002 GOŚĆ NIEDZIELNY nr 31 - Zamkowy "Straszny Dwór" - Jacek Chodorowski